Αστοχίες της Κυβέρνησης στο Πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι"

Αστοχίες της Κυβέρνησης στο Πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι"

Αρ. Πρωτ. 12869/11.03.2011 

Προς Υπουργό:

- Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Σημαντικά προβλήματα ανακύπτουν στην υλοποίηση του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», μετά τη ρύθμιση της Κυβέρνησης, που βάζει σημαντικούς περιορισμούς στους ωφελούμενους του προγράμματος. Σύμφωνα με την απόφαση των συναρμοδίων Υπουργείων, που δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 14/14-01-2011, στο άρθρο 4, ορίζεται ότι ωφελούμενοι της πράξης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής... είναι οι εξής, που διατηρούν συγγενική σχέση με τους εξυπηρετούμενους: άνεργα άτομα εγγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ και εργαζόμενα άτομα, τα οποία αναγνωρισμένα είναι επαπειλούμενα με ανεργία... ».

Οι εξυπηρετούμενοι ηλικιωμένοι και ΑμΕΑ, δηλαδή, για να λάβουν αυτές τις υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης, θα πρέπει να διαθέτουν άνεργο συγγενή ή εγγεγραμμένο στον ΟΑΕΔ. Αυτό σημαίνει, ότι τα ηλικιωμένα μοναχικά άτομα ή ΑμΕΑ που δεν έχουν συγγενείς, δεν μπορούν να λάβουν τις υπηρεσίες αυτές, που είναι πολύτιμες και σημαντικές για τους ίδιους. Η απόφαση αυτή της Κυβέρνησης, πλήττει χιλιάδες άτομα, που έχουν ανάγκη αυτό το πρόγραμμα. Οφείλει να δείξει ευαισθησία και μέριμνα για αυτές τις κοινωνικές τάξεις και να αναμορφώσει την κοινωνική πολιτική της σε αυτό το θέμα, που δεν εξυπηρετεί επί της ουσίας, αλλά αποκλείει.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα άτομα που είτε δεν έχουν συγγενικά πρόσωπα, είτε εγκαταλείφθηκαν από αυτά, δεδομένου ότι έχουν όσο τίποτε άλλο ανάγκη αυτή την κοινωνική στήριξη;

Απάντηση Υπουργείου